Pár slov o výživě

Zdravá výživa - to nejdůležitější

Strava, která dodává energii a sílu příznivě působí na vaši vytrvalost během pravidelných tréninků.Chtěli bychom vám proto poskytnout stručné a srozumitelné informace o tom, jak kontrolovat svoji hmotnost. Strava má obsahovat přiměřené množství sacharidů, tuků a plnohodnotné bílkoviny. Díky vhodnému složení stravy dostává organismus všechny nezbytné složky výživy, může správně fungovat a vytvářejí se tak ty nejlepší podmínky pro přiměřené sportování. Vysvětlíme si to na jednotlivých skupinách potravinových výrobků.

Zelenina a ovoce

Naše strava by měla obsahovat v prvé řadě produkty rostlinného původu, které jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují i tzv.. druhotné rostlinné látky, které posilují imunitní systém, vážou volné radikály poškozující buňky a dokonce chrání před některými druhy nádorů.Proto byste měli každý den konzumovat zeleninu, saláty a ovoce. Nejvhodnější jsou čerstvé sezónní produkty, podle možnosti z místních zdrojů. Doporučujeme například papriku a brokolici, zda jablka a švestky.

Chléb a obiloviny

Obsahují velké množství sacharidů, které jsou palivem pro mozek a svaly. Sacharidy zásobují energií ve formě cukrů, které mají různou stavbu, proto se některé z nich dostávají do krevního oběhu rychleji, jiné pomaleji.

Jemně mleté obilná zrna v bílém pečivu, obsahují škrob, který se skoro stoprocentně skládá z glukózy a slabě se váže na vlákninu, proto se rychle rozkládá a tráví ve střevech. Způsobuje bleskové zvýšení hladiny cukru v krvi, na což organismus reaguje náhlým zvýšením hladiny inzulínu…

Krátce po jídle proto opět začínáme mít hlad. Proto je mnohem lepší jíst celozrnné nebo žitné pečivo, které obsahuje větší částice škrobu vázaného na vlákninu. Jeho trávení vyžaduje mnohem větší množství energie a trvá déle, proto se hladina cukru zvyšuje pomalu. Inzulínová reakce v organismu není tak silná a pocit nasycení je dlouhotrvající.

Velké množství vlákniny přitom pomáhá trávení. Dobrým příkladem snídaně jsou müsli bez cukru, které lze připravit s ořechy a čerstvým ovocem. Na oběd a večeři jsou optimálním zdrojem sacharidů vařené brambory a hnědá rýže.

Ryby a maso

Bílkoviny jsou důležitou stavební složkou našeho organismu. Ryby a maso jsou zdrojem dobře vstřebatelných bílkovin živočišného původu, obsahují i mnoho hodnotných vitamínů a minerálů. Místo tučného masa, například řízků je vhodnější libové maso, například filé. Klobásu a uzeniny bychom měli konzumovat pouze v malých množstvích, protože většinou obsahují velké množství skrytého tuku, čímž stejně jako tučné maso zvyšují hladinu cholesterolu. Dobrou alternativou je hubená drůbež, např.. krůtí prsa, nebo ryby. Zvláště doporučujeme ryby, jako jsou losos, makrela nebo sleď. Přestože jsou dost mastné, jejich tuk obsahuje vzácné omega-3 mastné kyseliny, které chrání srdce a cévy. Na to všechno byste měli přihlížet při sestavování svého jídelníčku.

"Dobré" tuky

Tuk je složkou výživy s nejvyšší výživnou hustotou. Jeden gram tuku dodává 9 kilokalorií, čili více než dvojnásobek stejného množství sacharidů, nebo bílkovin. Proto ho třeba dávkovat s rozvahou. Při konzumaci tuků musíme mít na zřeteli nejen jejich množství, ale i jejich kvalitu. Upřednostníme nenasycené mastné kyseliny, které najdeme v rostlinných olejích, rybách a ořeších. Zvláště lze doporučit: lněný olej s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, řepkový olej, olej z vlašských ořechů a olivový olej. Vyhýbejte se tukům a potravinám, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin, jako jsou máslo, klobása nebo sýr.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky obsahují plnohodnotné bílkoviny a vysoké množství vápníku, který odpovídá za odolnost kostí. Jeho dobrým zdrojem jsou mléko, tvaroh, jogurt a sýry. Při výběru mléčných produktů třeba dbát na to, aby obsahovaly co nejmenší množství tuku, například nízkotučný tvaroh. Doporučujeme probiotické jogurty obohacené o živé kultury bakterií mléčné kyseliny, které zvyšují odolnost organismu.